4 geheimen voor de perfecte ovenschotel

Geplaatst op

Een ovenschotel klinkt heel makkelijk, maar kan toch soms behoorlijk misgaan. Afhankelijk van de ingrediënten kan een stoofschotels bijvoorbeeld erg waterig zijn. Ook kunnen ingrediënten te gaar en papperig zijn, terwijl sommige niet genoeg doorgekookt zijn. Door schade en schande zijn we wijzer geworden en delen we in deze blog 4 geheimen om de perfecte stoofschotels te maken.

1. Verwijder voor het koken extra vocht van natte groenten

Als je geen zwembad op de bodem van je ovenschotel wilt hebben, moet je bepaalde groenten van hun vocht ontdoen voordat je ze in de ovenschaal doet. Vooral diepvriesgroenten kunnen problematisch zijn. Ontdooi ze in een zeef, zodat ze hun extra vloeistof meteen verliezen bij ontdooien. Je kunt vocht uit bevroren groenten zoals spinazie persen om ze uit te drogen. Pas ook op met paddenstoelen: ze bestaan voornamelijk uit water en moeten worden voorgekookt.

2. Mogelijk moet je groenten “par-koken”

“Par-koken” is een uitspraak wat staat voor het gedeeltelijk koken van bepaalde ingrediënten. Als je ingrediënten wilt mixen en matchen met verschillende kooktijden, moet je ervoor zorgen dat alles tegelijkertijd klaar is. Dat is waar par-cooking een rol speelt. Als je ingrediënten met een langere kooktijd alvast voorkookt, zoals aardappelen, wortels of andere wortelgroenten, en ze vervolgens toevoegt aan een ovenschotel met groenten met een korte kooktijd, zoals broccoli of sperziebonen, zijn ze klaar rond dezelfde tijd. Je kunt groenten voorkoken door te stomen, koken en zelfs te braden. Vergeet niet om ze niet helemaal te koken, omdat ze ook nog koken in de ovenschotel.

3. Kook de pasta niet helemaal door voordat je hem in een ovenschotel gebruikt

Dit soort gaat samen met geheim # 2, maar ik dacht dat ik het een eigen vermelding zou geven, aangezien pasta een steunpilaar is in stoofschotels (hallo lasagne!) en het vaak lastig is om de juiste textuur te krijgen. Gewone pasta heeft niet echt de kans om goed te koken als je het in droge staat aan je ovenschotel toevoegt. En als je het helemaal kookt, verandert het in pap. Kook jouw pasta tot 2-4 minuten voor de voorgestelde kooktijd op de verpakking (kies 4 minuten als je van plan bent de ovenschotel in te vriezen). Het moet “al dente” zijn voordat je het aan de ovenschotel toevoegt, zodat het perfect gaar is wanneer de schotel uit de oven komt.

4. Zorg ervoor dat je ovenschotel de juiste temperatuur is voordat je hem bakt in de oven

Het mooie van stoofschotels is dat je ze kunt invriezen en nog een dag kunt eten. Helaas kan dit grote schade aanrichten aan jouw ovenschotel als je het niet goed doet. Sommige mensen doen de ovenschotel gewoon bevroren in de oven en laten hem langer bakken, maar dit kan ertoe leiden dat je ingrediënten te gaar en papperig worden. Zorg ervoor dat je je ovenschotel volledig in de koelkast ontdooit voordat je hem bakt. Dit kan tot wel 2 dagen duren! Laat het vervolgen op kamertemperatuur komen terwijl je oven voorverwarmt. Als je een koude ovenschotel in de oven zet, kan de buitenrand te snel koken terwijl het midden te langzaam kookt.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je graag op de hoogte van allerlei trends op het gebied van het restaurantwezen. Culinaire tips kun je dus zeker op deze site verwachten.

Contactgegevens

Via info @ restaurantbloemgracht.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden