Het recept voor de perfecte koffie in jouw restaurant

Geplaatst op

Met een heerlijke kop koffie kun je ervoor zorgen dat klanten terugkomen naar jouw etablissement.
Maar hoe zet je nou het lekkerste kopje koffie? Wij ontrafelen het geheim van het perfecte kopje koffie. Lees het in deze blog.

De juiste koffiebonen van de juiste plant 

Koffiebonen horeca zijn vaak de puurste vorm van koffie omdat je de lekkerste koffie krijgt als je de boon zo intact mogelijk houdt. Koffie komt van koffieplanten die in specifieke gebieden in de wereld groeien. De meeste soorten komen van nature voor in tropische gebieden in Afrika en eilanden op de Indische Oceaan. Maar tegenwoordig komt de meeste koffie voornamelijk uit Brazilië of Colombia. Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten planten: de arabica en robusta koffieplant. De arabica heeft meer cafeïne in de boon waardoor hij ook wat bitterder smaakt. De Robusta is populair omdat deze wat milder is. 

Hoe krijgen we koffie?

Koffiebonen groeien dus aan koffieplanten. Na 8 maanden is de koffiebes volledig rijp en kan hij geplukt worden. De bessen worden in water gelegd omdat de onrijpe bessen blijven drijven terwijl de rijpe bessen juist naar de bodem zinken: een goede graadmeter dus om te bepalen wanneer de bessen rijp zijn. Vervolgens kan van de rijpe bessen het vruchtvlees verwijderd worden. Uiteindelijk houd je alleen de pit over (de koffieboon) die gedroogd wordt in de zon, op een vloer of op een tafel. Als ze gedroogd zijn, kunnen ze gebrand worden. Dit is een heel nauwkeurig proces omdat de juiste temperatuur in combinatie met een bepaald tijdsbestek de uiteindelijk smaak en kleur bepalen van de koffie. 

Koffiebranden

Koffiebranden wordt in een koffiebranderij gedaan. De brandmeester weet precies hoe hoog de temperatuur moet zijn en voor hoelang de bonen moeten branden. Zo krijg je bijvoorbeeld light-roast coffee of dark-roast coffee naargelang er gebrand wordt. Veel mensen drinken filterkoffie of oploskoffie. Om dit te kunnen zetten, moeten de koffiebonen worden gemalen. Het malen van de koffiebonen gebeurt na het branden.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je graag op de hoogte van allerlei trends op het gebied van het restaurantwezen. Culinaire tips kun je dus zeker op deze site verwachten.

Contactgegevens

Via info @ restaurantbloemgracht.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden